ZPP Ostromecko w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego! [ZDJĘCIA]


W Zespole Pałacowo-Parkowym w Ostromecku, jednym z niewielu tego typu kompleksów w Europie, w którym znajdują się dwa historyczne pałace zbudowane w odmiennych stylach, kontynuujemy kulinarne dziedzictwo regionu. W klasycystycznym Pałacu Nowym, na reprezentacyjnym parterze znajduje się restauracja. I mówiąc „restauracja”, nie mamy na myśli tylko serwowania dań. W tym miejscu bowiem chcemy odrodzić lokalną tradycję kulinarną, wrócić do korzeni i kontynuować dziedzictwo kulturowe tego miejsca. Także poprzez kuchnię.
Trudno wyobrazić sobie lepszą bazę do tego przedsięwzięcia. Już samo miejsce, w którym serwowane są posiłki, opowiada historię dawnych rodów, które rządziły niegdyś majątkiem w Ostromecku. Stoły, do których przynoszone są potrawy, znajdują się w zabytkowych wnętrzach, starannie zaaranżowanych w stylu z epoki, w reprezentacyjnych salach, w których kiedyś obiady jadali Alvenslebenowie, a wcześniej rodzina Schönbornów. To w tym miejscu, w dawnej kuchni znajdującej się tuż pod stopami gości, kucharze doprawiali dania przygotowane według przepisów lokalnej kuchni. I nie tylko lokalnej. Dawni właściciele Ostromecka dużo podróżowali. Bywali w Ameryce Południowej, na Zachodzie Europy, w Skandynawii, przywożąc stamtąd kulinarne nowinki. Tego wszystkiego skosztować można w ostromeckiej kuchni, odkrywając jednocześnie dziedzictwo kulturalne tego wyjątkowego miejsca.
Ostromecka kuchnia znana jest z domowych potraw lokalnych, przygotowanych według tradycyjnych przepisów. Dania przyrządzane są z naturalnych i świeżych produktów, doprawione ziołami rosnącymi na ostromeckich łąkach i polanach.
Z Kujawami i Ziemią Chełmińską wiąże się obecność w menu czerniny (inaczej czarniny). Zupa ta wymieniana jest w kanonie potraw tradycyjnych związanych z naszym województwem. Przepis znajdziemy w jednej z najstarszych książek kucharskich w języku polskim „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego ułożona z prac konkursowych”, która ukazała się w 1915 roku.
Warto zwrócić uwagę na ryby w menu. Ze względu na bliskość dwóch rzek – Wisły i Brdy – oraz obecność stawów, były one łatwo dostępne. W 1930 roku opublikowano w Bydgoszczy wydawnictwo pt.: „100 przepisów przyrządzania ryb morskich” zebranych przez Wandę Kwiecińską, pracowniczkę Morskiego Instytutu Rybackiego.
Niezmiernie istotne jest także dbanie o zrównoważony rozwój i poszanowanie środowiska. Dlatego produkty do kuchni kupowane są od lokalnych dostawców, promując tym samym lokalne dziedzictwo kulinarne.
Zespół Pałacowo-Parkowy w Ostromecku, ubiegając się o wpisanie na listę sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza, spełnił kryteria regulaminowe, m.in. dzięki stosowaniu w kuchni żywności lokalnego pochodzenia, korzystaniu ze składników wytwarzanych w regionie, a także dzięki promowaniu żywności i dziedzictwa kulinarnego wraz z budowaniem pozytywnego wizerunku regionu.
(gaz)
Fot. Dariusz Gackowski
#JesteśmyDlaWas