Dom

Zorganizuj się w lodówce

Aby lodówka spełniała swoje zadania, powinniśmy żywność przechowywać zgodnie z pewnymi zasadami. Warto je stosować, by jedzenie było świeże i zdrowe.

Na każdej półce w lodówce panuje inna temperatura od niej zaś uzależniamy, jaki rodzaj produktu i gdzie będziemy przechowywać. Warto też zaopatrzyć się w odpowiednie pojemniki do żywności, które będą separowały poszczególne produkty i zachowywały ich świeżość. Najlepsze będą te szklane lub wykonane z atestowanego plastiku. Nie powinniśmy wstawiać do chłodziarki naczyń metalowych.

Górna półka

Tu panuje temperatura około 7 st. C, najwyższa w całej chłodziarce. Tu przechowujemy produkty o najdłuższej dacie ważności do spożycia. Ustawiamy tu więc powidła, dżemy i inne przetwory owocowe oraz wszelkiego rodzaju napoje w kartonach i butelkach.

Środkowa półka

To miejsce na produkty, które są przetworzone, ale szybko się psują, a więc wędliny, biały ser i potrawy do odgrzania. Tu panuje zazwyczaj temperatura, która nie przekracza 4-5 st. C.

Dolna półka

Tu przechowujemy surowe mięso i ryby. Nie tylko dlatego, że panuje tu najniższa temperatura, bo około 2 st. C. Chodzi też o to, że jeśli opakowania mięsem pęknie, sok nie będzie wyciekał na inne produkty czyniąc je niejadalnymi. Ważne jest by surowe produkty przechowywać w szczelnych pojemnikach, by ich zapach nie przedostał się do innych.

„W lodówce nie przechowujemy pomidorów, papryki, ogórków, cukinii, roślin strączkowych, mango, ananasów, bananów, awokado i cytrusów. Tracą swoje wartości odżywcze.”

Szuflady

Służą do przechowywania surowych warzyw i owoców. Zazwyczaj mają one rozwiązania, które przedłużają ich świeżość.  Jest tu niezbyt zimno, bo około 10 st. C i dlatego można tam przechowywać również sery dojrzewające i pleśniowe. Jarzyny i owoce mają w sobie sporo wilgoci, dlatego trzeba zadbać, by wilgoć nie skraplała się na dnie szuflad. Mogą się w niej rozwijać groźne dla zdrowia bakterie

Półki na drzwiach

Boczne półki to miejsce na słoiki z przetworami, masło, napoje i słoiczki z sosami. Znajduje się tam również pojemnik na jajka.

Czego nie robić

Przede wszystkim nie przechowuj wędlin i sera w foliowym woreczku. Kiełbasa będzie oślizgła, a ser spleśnieje. Produkty najlepiej przełożyć do specjalnych pojemników, a ich dno warto wyłożyć papierem śniadaniowym lub pergaminem. Trzeba przypilnować, by opakowania z nabiałem nie były nieszczelne. Jeśli tak się stanie, będą chłonąć zapach innych produktów.

„Do zamrażania nie nadają się: śmietana i sosy z dodatkiem nabiału, sery, cebula i produkty z jej dodatkiem, a także surowe i gotowane ziemniaki.”

Bezwzględnie nie wolno przechowywać żywności w metalowych, otwartych puszkach. Przetwory nabierają metalicznego smaku, poza tym metal utlenia się i przenika do  produktu.

Przechowywanie warzyw i owoców wymaga trochę zabiegów. Sałatę czy zioła wyjmujemy z folii i owijamy ręcznikiem papierowym. Tak dłużej zachowają świeżość i nie będą się psuć. Jeśli kupiliśmy jabłka, czy kalafior, nie myjemy ich przed włożeniem do lodówkowej szuflady. Podobnie postępujemy z jajkami – nie zmywamy z nich naturalnej warstwy ochronnej, która nie dopuszcza do ich wnętrza drobnoustrojów.

#JesteśmyDlaWas

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Czytaj więcej OK