Aktualności

Zator na Wiśle – jak wygląda akcja z użyciem lodołamaczy?

Na skutek mrozów na rzekach i zbiornikach wodnych utworzyły się zjawiska lodowe, które miejscami powodują zagrożenie zatorowe. Sytuacja na rzekach i zbiornikach jest monitorowana.

Dziś od godziny 7:00 kontynuowane są prace lodołamania na zbiorniku we Włocławku. 8 lodołamaczy wypłynęło z portu na akcję – 4 jednostki w czole płyną do zatoru w Woli Brwileńskiej, a kolejne 4 w rynnie. W przypadku pojawienia się przy stopniu wodnym we Włocławku pokruszonej kry, 2 lodołamacze wrócą do jej spławiania przez stopień. Zator lodowy jest bardzo zbity i wypiętrzony.

19 lutego 8 lodołamaczy pracowało na Zbiorniku Wodnym Włocławek od godz. 07.00  Około godziny 11:00 lodołamacze czołowe doszły do km 645, m. Wola Brwileńska. Później praca koncentrowała się na udrożnieniu i poszerzenia rynny na odcinku Dobrzyń – Wola Brwileńska i zapewnienia sprawnego odprowadzenia kry. Udało się wydłużyć rynnę o 6 km, czyli aż do rejonu zabitek. O 18.00 CET lodołamacze wróciły do portu przy SW Włocławek.

Tego samego dnia przed południem, lodołamacze operujące na Zbiorniku Włocławskim dotarły do pierwszego dużego zatoru na wysokości Woli Brwileńskiej, rozpoczynając akcję rozbijania i spławiania lodu. W zeszłym tygodniu na tym odcinku doszło do wyjścia kry lodowej na pobocze drogi, stąd głównym celem lodołamania jest udrożnienie przepływu dla zapewnienia bezpiecznego spływu skruszonego lodu.

“Akcja kruszenia lodu na Środkowej Wiśle i przepuszczania kry przez Stopień Wodny Włocławek jest realizowana zgodnie z planem. Dziś [18.02 – red.] lodołamacze przebiły się na wysokość Nowej Wsi. Przewidujmy, że jeśli warunki na to pozwolą, lodołamacze w ciągu tygodnia dotrą do Płocka. Lodołamanie będzie kontynuowane w najbliższych tygodniach” – komentuje Anna Łukaszewska-Trzeciakowska, Dyrektor Wód Polskich RZGW Warszawa. – “Akcja lodołamania jest pod pełną kontrolą i realizowana jest zgodnie z planem” – dodała.

 

Foto: Wody Polskie

#JesteśmyDlaWas

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Czytaj więcej OK