Aktualności

Tradycyjny chleb? A może krakersy ze świerszczy?

W niedzielę, 17 lipca, w Młynach odbędzie się piknik popularnonaukowy “Chleb nasz powszedni. Tradycje kulinarne Pomorza i Kujaw”.  Na bydgoszczan czekać będzie mnóstwo atrakcji, które pomogą poznać tradycje kulinarne w odniesieniu do zmieniającej się rzeczywistości i sekrety kuchni przyszłości. Organizatorami pikniku są bydgoskie Młyny Rothera i toruńskie Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy. Udział we wszystkich wydarzeniach jest bezpłatny, na większość atrakcji wstęp wolny.

Zależy nam na budowaniu wokół stołu wspólnoty – sympatyków Młynów, mieszkańców miasta i gości odwiedzających nas podczas wakacyjnych wyjazdów. Kuchnia to temat, który zawsze inspiruje i daje pole do odkrywania nowych wrażeń. Rozmowy o jedzeniu to także doskonała okazja do popularyzacji nauki – zrozumieć, jak przebiegają procesy, dzięki którym potrawy trafiają na nasze stoły – to fascynująca sprawa – Anna Triebwasser, Specjalistka ds. komunikacji w Młynach Rothera.

Na miłośników kulinarnych wrażeń czekać będą goście specjalni – blogerzy Ewa Wachowicz i Michał Korkosz “Rozkoszny”. Rozmowy o kulturze jedzenia w Polsce oraz o żywności tradycyjnej i nowoczesnej poprowadzi z nimi Bogumiła Wresiło-Olszewska z Polskiego Radia PiK. Po spotkaniu będzie możliwość wykonania pamiątkowego zdjęcia i zdobycia autografu.

Na pikniku organizowanym w dawnym młynie nie może zabraknąć tematów związanych z wypiekami – smakoszy domowego chleba, między innymi na warsztaty chlebowe z opowieścią o zakwasie,  zaprasza Justyna Zielińska, zaś Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Politechniki Bydgoskiej zaprosi do odkrycia ciekawostek o ziarnach i mączce ziemniaczanej, natomiast Profesor Ciekawski weźmie pod lupę… drożdże i ich niesamowite właściwości.

Dla odważnych – kuchnia przyszłości, czyli krakersy ze świerszczy na stanowisku Młyna Wiedzy. Z kolei toruński lokal Monka, który już wkrótce otworzy w Młynach restaurację i kawiarnię, przybliży  tajniki pracy piekarni rzemieślniczej i zaprosi na degustację swoich specjałów.

Patrząc w przyszłość, nie sposób pominąć rosnącej popularności kuchni wegańskiej. Fundacja Zdrowego Życia poczęstuję m.in. kotletem z żółtej huby nazywanym „kurczakiem z drzewa”, a Akademia Natura opowie o właściwościach dzikich roślin.

Tekst i fot.: Stanisław Gazda

#JesteśmyDlaWas

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Czytaj więcej OK