Tradycyjny chleb? A może krakersy ze świerszczy?
– Zależy nam na budowaniu wokół stołu wspólnoty – sympatyków Młynów, mieszkańców miasta i gości odwiedzających nas podczas wakacyjnych wyjazdów. Kuchnia to temat, który zawsze inspiruje i daje pole do odkrywania nowych wrażeń. Rozmowy o jedzeniu to także doskonała okazja do popularyzacji nauki – zrozumieć, jak przebiegają procesy, dzięki którym potrawy trafiają na nasze stoły – to fascynująca sprawa – Anna Triebwasser, Specjalistka ds. komunikacji w Młynach Rothera.
Na miłośników kulinarnych wrażeń czekać będą goście specjalni – blogerzy Ewa Wachowicz i Michał Korkosz “Rozkoszny”. Rozmowy o kulturze jedzenia w Polsce oraz o żywności tradycyjnej i nowoczesnej poprowadzi z nimi Bogumiła Wresiło-Olszewska z Polskiego Radia PiK. Po spotkaniu będzie możliwość wykonania pamiątkowego zdjęcia i zdobycia autografu.
Na pikniku organizowanym w dawnym młynie nie może zabraknąć tematów związanych z wypiekami – smakoszy domowego chleba, między innymi na warsztaty chlebowe z opowieścią o zakwasie, zaprasza Justyna Zielińska, zaś Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Politechniki Bydgoskiej zaprosi do odkrycia ciekawostek o ziarnach i mączce ziemniaczanej, natomiast Profesor Ciekawski weźmie pod lupę… drożdże i ich niesamowite właściwości.
Dla odważnych – kuchnia przyszłości, czyli krakersy ze świerszczy na stanowisku Młyna Wiedzy. Z kolei toruński lokal Monka, który już wkrótce otworzy w Młynach restaurację i kawiarnię, przybliży tajniki pracy piekarni rzemieślniczej i zaprosi na degustację swoich specjałów.
Patrząc w przyszłość, nie sposób pominąć rosnącej popularności kuchni wegańskiej. Fundacja Zdrowego Życia poczęstuję m.in. kotletem z żółtej huby nazywanym „kurczakiem z drzewa”, a Akademia Natura opowie o właściwościach dzikich roślin.
Tekst i fot.: Stanisław Gazda
#JesteśmyDlaWas