Aktualności

Smaki Bydgoszczy poznacie dziś w Ostromecku!

20 listopada 2021, o godz. 16.00 w Pałacu Nowym w Ostromecku szykuje się arcyciekawe i arcysmaczne spotkanie z kuchnią staropolską pt. „Arcykasza, kołacz kijowy i kamudelate. Najstarsze przepisy kulinarne związane z Bydgoszczą?”

A wszystko to podczas spotkania z prof. Jarosławem Dumanowskim, który wraz z Swietłaną Bułatową opracował i wydał „Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca” – fascynujące kompendium na temat dawnej kuchni.

Tekst zawiera m.in. kopię zaginionego „Kuchmistrzostwa” z ok. 1540 r., receptury kuchmistrzowej koronnej z 1633 r. oraz przepisy sąsiadów, przyjaciół i lekarzy pań Zahorowskich.

Czy w zbiorze znajdujemy powiązania z Bydgoszczą? O interesujących przesłankach oraz badaniach nad historią wyżywienia opowie prof. Jarosław Dumanowski.

Tekst i fot.: Stanisław Gazda

#JesteśmyDlaWas

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Czytaj więcej OK