Aktualności

Nasze kujawsko-pomorskie dziedzictwo się rozrasta

Nasza regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, będąca częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, powiększyła się o osiem kolejnych podmiotów. Liczy już 80 członków. W Osadzie Karbówko w Elgiszewie (powiat golubsko-dobrzyński) odbyło się uroczyste wręczenie certyfikatów nowym członkom.

Nowi członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze:

Hanna Lewandowska Przedsiębiorstwo Usługowo-Handlowe Zespół Pałacowo-Parkowy, Runowo Krajeńskie (powiat sępoleński)

Gospodarstwo Sadownicze Ewa i Mieczysław Chabowscy, Strzelce Górne (powiat bydgoski)

Emilia Sroka Gospodarstwo Rolne, Wąbrzeźno (powiat wąbrzeski)

Zakład Masarski Helena i Stefan Romanowscy, Miliszewy (powiat golubsko-dobrzyński)

„Serowar na Pałukach” Wojciech Cieślewicz, Jadowniki Bielskie (powiat żniński)

Baba Jaga Małgorzata Myga-Walkowska, Brzoza(powiat bydgoski)

Jolanta Maciejewska Lody z Zielonej Zagrody, Chełmża (powiat toruński)

Spółdzielnia Mleczarska w Lisewie,  Lisewo (powiat chełmiński).

Województwo Kujawsko-Pomorskie jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od stycznia 2012 roku. Główna idea Sieci to stymulowanie rozwoju turystyki i lokalnej przedsiębiorczości poprzez promocję produktów żywnościowych, wytwarzanych z regionalnych surowców rolnych.

Członkami regionalnej sieci są małe i średnie firmy branży rolno-spożywczej – producenci i dystrybutorzy żywności, w tym gospodarstwa rolne, gospodarstwa agroturystyczne, przedsiębiorstwa rybackie, restauracje i punkty gastronomiczne oraz sprzedawcy hurtowi i detaliczni. We współpracy z samorządem województwa kujawsko-pomorskiego promują kulinarne tradycje regionu, a konsumenci zyskują gwarancję jakości i pochodzenia produktu.

#JesteśmyDlaWas

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Czytaj więcej OK