Nasze kujawsko-pomorskie dziedzictwo się rozrasta
Nowi członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze:
Hanna Lewandowska Przedsiębiorstwo Usługowo-Handlowe Zespół Pałacowo-Parkowy, Runowo Krajeńskie (powiat sępoleński)
Gospodarstwo Sadownicze Ewa i Mieczysław Chabowscy, Strzelce Górne (powiat bydgoski)
Emilia Sroka Gospodarstwo Rolne, Wąbrzeźno (powiat wąbrzeski)
Zakład Masarski Helena i Stefan Romanowscy, Miliszewy (powiat golubsko-dobrzyński)
„Serowar na Pałukach” Wojciech Cieślewicz, Jadowniki Bielskie (powiat żniński)
Baba Jaga Małgorzata Myga-Walkowska, Brzoza(powiat bydgoski)
Jolanta Maciejewska Lody z Zielonej Zagrody, Chełmża (powiat toruński)
Spółdzielnia Mleczarska w Lisewie, Lisewo (powiat chełmiński).
Województwo Kujawsko-Pomorskie jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od stycznia 2012 roku. Główna idea Sieci to stymulowanie rozwoju turystyki i lokalnej przedsiębiorczości poprzez promocję produktów żywnościowych, wytwarzanych z regionalnych surowców rolnych.
Członkami regionalnej sieci są małe i średnie firmy branży rolno-spożywczej – producenci i dystrybutorzy żywności, w tym gospodarstwa rolne, gospodarstwa agroturystyczne, przedsiębiorstwa rybackie, restauracje i punkty gastronomiczne oraz sprzedawcy hurtowi i detaliczni. We współpracy z samorządem województwa kujawsko-pomorskiego promują kulinarne tradycje regionu, a konsumenci zyskują gwarancję jakości i pochodzenia produktu.
#JesteśmyDlaWas