Aktualności

Narodowe Święto Niepodległości z gęsiną na talerzu

Listopad nieodłącznie wiąże się z dumnym celebrowaniem Narodowego Święta Niepodległości. W naszym województwie udało się zbudować tradycję oficjalnych obchodów w połączeniu z rodzinnymi spotkaniami przy stole i serwowaną na nich gęsiną jako głównym daniem. Właśnie rozpoczyna się kampania ,,Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”.

Finałowy Festiwal Gęsiny odbędzie się w weekend poprzedzający Narodowe Święto Niepodległości (6-7 listopada) na placu przy Centrum Kulturalno-Kongresowym Jordanki w Toruniu. Pokazy i degustacje prowadzone przez znanych kucharzy, celebrytów takich jak prezenter i kucharz Karol Okrasa, aktorka Katarzyna Bujakiewicz, prezenter pogody Jarosław Kret. W akcji zaprezentują się również uczestnicy programu MasterChef Junior: Kazik Józefowicz i Jagoda Łaganowska.

Na mieszkańców regionu oraz smakoszy gęsiny z całej Polski czekają konkursy, warsztaty i akcje specjalne poprzedzające finał na Jordankach. Jest to już tradycja, która dodatkowo ma uświetnić obchody rocznicy odzyskania niepodległości.

 Już w poniedziałek rusza konkurs plastyczny, wkrótce ogłoszony będzie także konkurs na najlepszą relację.

Najlepsi producenci gęsiny mogą zawalczyć o Złoty Półgęsek. Jest to nagroda przyznawana za najbardziej wyjątkowy produkt gęsinowy. To zapoczątkowane w 2012 roku prestiżowe wyróżnienie jest rozpoznawalne wśród hodowców i producentów gęsiny.

Lokale gastronomiczne z całej Polski mogą zgłaszać się do akcji ,,Czas na gęsinę”. Jest ona skierowana do restauratorów, którzy wprowadzą do swojego menu gęsinę, na co najmniej miesiąc.

Dla tych, którzy będą woleli pozostać w domach, zorganizowany będzie Wirtualny Ryneczek. W ofercie znajdą się produkty wystawców biorących udział w Festiwalu Gęsiny.

Więcej szczegółów na temat akcji specjalnych pojawi się wkrótce na naszej stronie www.kujawsko-pomorskie.pl oraz na www.czasnagesine.pl.

(gaz)

Źródło: Urząd Marszałkowski

 #JesteśmyDlaWas

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Czytaj więcej OK