Aktualności

Meksykańska fala przybiła do Bydgoszczy

Byliście już lokal Sicario Food przy Długiej 61 w Bydgoszczy? Jeśli nie, to koniecznie nadróbcie zaległości!

Sicario Food to lokal street food’owy serwujący kuchnię teksańsko-meksykańską. Właściciel i szef kuchni – Piotr Sapożnikow zainspirował się tą kuchnią na początku 2014 roku, a w międzyczasie odbył podróże do Stanów Zjednoczonych i Meksyku, skąd czerpał wpływy kulinarne. Pan Piotr zdobył kilkukrotnie Złoty Widelec i nagrody Food Business Awards oraz „Orła Gastronomii w Bydgoszczy”.

Kuchnia Sicario Food to przede wszystkim świeżość, zdrowie i smak, ale i idee proekologiczne, w lokalu są stosowane bowiem drewniane sztućce i papierowe opakowania. Cała załoga restauracji dba o to, by goście zawsze byli zadowoleni i syci.

Wszystkie dania są tworzone ze składników najwyższej jakości, co daje gościom gwarancję niesamowitego smaku i możliwość wybrania się w kulinarną podróż do Meksyku.

A jeśli chcecie spróbować swoich sił w meksykańskiej kuchni, to poniżej zamieszczamy przepis na „Quesadillę z grillowanym indykiem”:

Co przygotować?

  • 1 tortilla pszenna 25 cm
  • 100 g piersi z indyka
  • 100 g sera cheddar (startego na wiórki)
  • 10 g świeżej, posiekanej kolendry
  • 20 g cebuli pokrojonej w piórka
  • 10 g drobno posiekanego szczypioru
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 gałązki tymianku
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • paprykę słodką
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%

Jak przygotować quesadillę?

Najpierw marynujemy indyka w oliwie, soli, świeżo mielonym pieprzu, papryce słodkiej, tymianku i czosnku, a następnie odstawiamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie, grillujemy mięso, a po przestygnięciu – kroimy w cienkie plastry i przekładamy do miseczki.

Na rozgrzanej do 180°C patelni lub grillu kładziemy tortillę, a na całej jej powierzchni rozkładamy:

  • ser cheddar,
  • kolendrę,
  • cebulę,
  • szczypior,
  • grillowaną pierś z indyka.

Gdy ser zacznie sie rozpuszczać, składamy tortillę na pół i ściągamy z patelni lub grilla, a następnie tniemy na 4 kawałki i przekładamy na talerz. Możemy udekorować naszą tortillę śmietaną lub wybraną salsa. Smacznego!

Foto: Marek Hanyżewski

Aleksandra Malich

#JesteśmyDlaWas

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Czytaj więcej OK