Kociołki „Gastronomika”. Po raz pierwszy w wydaniu regionalnym [ZDJĘCIA]


Warto było w godzinach od 11.00 do 15.00 zajrzeć na ul. Konarskiego 5, by przyjrzeć się wspólnemu gotowaniu młodych adeptów kulinarnej sztuki wspomaganych przez szefów kuchni – tuzów kujawsko-pomorskich restauracji.
Novum tegorocznej edycji było zaproszenie do tej smacznej rywalizacji uczniów ze szkół gastronomiczno-hotelarskich z naszego regionu: ze Żnina, Grubna, Kowalewa Pomorskiego, ze Świecia, Grudziądza i Bydgoszczy. Takie rozwiązanie dało możliwość wzajemnej współpracy, wymianę doświadczeń i wyższą jakość przygotowywanych potraw.
W sześciu kociołkach powstawały zupy: żurek, grzybowa, kimchi, tajska, gulaszowa oraz dyniowa. I choć gotowanie w kociołkach niosło ze sobą jakiś pierwiastek rywalizacji, to tak naprawdę chodziło o wybranie najbardziej lubianej i najsmaczniejszej zupy będącej efektem kulinarnej przygody młodzieży z szefami kuchni, być może ich przyszłymi pracodawcami, którzy dziś dzielili się swoim praktycznym i merytorycznym doświadczeniem.
Od samego początku spirytus movens tej imprezy jest Krzysztof Szczepaniak:
– To jest moja pasja, to jest moje „dziecko”. Wymyśliłem tę imprezę, aby zintegrować środowisko kucharskie, nauczycielskie i uczniowskie, a wspólnym mianownikiem jest przyjemność gotowania i smakowania.
Tekst, zdjęcia: Stanisław Gazda
#JesteśmyDlaWas