Aktualności

„Kociołki Gastronomika”, czyli…konkurs dla młodych adeptów sztuki kulinarnej [FOTO, AUDIO]

Podwórko Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich już po raz siódmy było miejscem kulinarnego pikniku z atrakcjami w centrum miasta, dla dzieci i młodzieży województwa kujawsko-pomorskiego. Tradycyjne „Kociołki”, to wspólne gotowanie młodych adeptów kulinarnej sztuki wspomaganych przez szefów kuchni - tuzów kujawsko-pomorskich restauracji.

Do tej smacznej rywalizacji zaproszeni zostali uczniowie ze szkół gastronomiczno-hotelarskich z naszego regionu: ze Świecia, Grudziądza, Grubna, Żnina i Bydgoszczy. To była wspaniała możliwość wzajemnej współpracy, wymiany doświadczeń, ale też promocja zdrowego jedzenia z wykorzystaniem potraw regionalnych.

W sześciu kociołkach powstawały zupy: żurek, kurkowa, gulaszowa, parzybroda, włosko-toskańska ribollita, krewetkowa. I choć gotowanie w kociołkach niosło ze sobą jakiś pierwiastek rywalizacji, to tak naprawdę chodziło o wybranie najbardziej lubianej i najsmaczniejszej zupy będącej efektem kulinarnej przygody młodzieży z szefami kuchni, być może ich przyszłymi pracodawcami, którzy dziś dzielili się swoim praktycznym i merytorycznym doświadczeniem.

Od samego początku spirytus movens tej imprezy jest Krzysztof Szczepaniak:

– Ta wspaniała atmosfera imprezy jest tworzona zarówno przez jej uczestników, jak też kucharzy, czy sponsorów. Jest tu bardzo wesoło, ale wbrew pozorom to nie jest zabawa w gotowanie – młodzi adepci sztuki kulinarnej, pod okiem doświadczonych szefów kuchni zdobywają swoje pierwsze szlify zarówno pod względem praktycznym jak i merytorycznym.

Zwycięzcami konkursu kulinarnego zostali uczniowie z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego im. I. Łyskowskiego w Grubnie, którzy pod czujnym okiem  szefa kuchni Piotra Lewtaka  ugotowali włosko-toskańską zupę ribollitę.

Posłuchajcie naszej relacji dźwiękowej:

Tekst, foto i audio: Stanisław Gazda

#JesteśmyDlaWas

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Czytaj więcej OK