Kuchnia

Kawa zaparzona jak należy

Kawa, szczególnie ta zielona lub lekko palona jest źródłem przeciwutleniaczy, które chronią nas przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi takimi jak miażdżyca depresja.

Trwają badania nad wpływem kawy na funkcjonowanie naszego mózgu. Jak więc ją parzyć, by była smaczna i zdrowia?

Pod ciśnieniem

Wszystkie ekspresy ciśnieniowe działają na podobnej zasadzie – bliska wrzenia woda jest pod ciśnieniem przeciskana przez porcję świeżo zmielonej kawy. Bariści twierdzą, że taki napój zawiera najwięcej antyoksydantów, czyli związków zapobiegającym procesom starzenia i rozwojowi nowotworów. Z takim sposobem parzenia wiąże się największa zawartość antyoksydantów, jaką można uzyskać w naparze kawy. Dzieje się tak, ponieważ ekspres sam mieli kawę, więc proszek nie jest zbyt mocno utleniony i nie traci cennych składników. Aby działanie prozdrowotne było silniejsze, lepiej wybrać słabiej palone ziarna kawy.

Na przelew

To najmniej skomplikowany sposób na zaparzenie kawy. Do dzbanka wlewa się woda, która podgrzewa się i kropelkami przepływa przez zmieloną kawę umieszczoną na papierowym filtrze. Ta metoda sprawia, że na filtrze zatrzymywane są związki rozpuszczalne w tłuszczu. Mają one działanie przeciwnowotworowe, jednak podnoszą stężenie cholesterolu w krwi. Dlatego właśnie taka kawa nie jest zalecana tym, którzy mają problemy z podwyższonym cholesterolem.

Nad żywym ogniem

Stalowa kawiarka inaczej zwana kafetierą składa się z dwóch połączonych komór. Nasypuje się do niej mielonej kawy i do zbiorniczka nalewa wodę. Wszystko stawia się na palniku. Wrzątek przechodzi z dolnego zbiornika do górnego, przelewając się przez warstwę kawy. W ten sposób powstaje napój zwany mokką. Kawa tak nie podrażnia żołądka, ponieważ czas kontaktu proszku kawowego wodą jest krótki.

Prawdziwie turecka

Kawa po turecku, nie nasza, polska zalewajka. Parzy się ją w specjalnym tygielku. W oryginalnym przepisie bierze się dwie łyżeczki cukru na jedną łyżeczkę kawy. Zalewa się to zimną wodą i stawia na mały ogień. Gdy kawa zawsze odstawia się ją na chwilę i powtarza czynność dwukrotnie. Napój pije się na gorąco. W niektórych przepisach do naparu dodaje się przypraw. To jeden z najzdrowszych rodzajów naparów kawowych – jest bogaty w kwas chlorogenowy i polifenole, które chronią nas przed uszkodzeniami komórek powodowanymi przez wolne rodniki.

#JesteśmyDlaWas

 

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Czytaj więcej OK