Kuchnia

Hinduska zupa dhal

Hinduska zupa soczewicowa jest zdrowa i pyszna. Rozgrzewa i daje energię. Może być głównym daniem obiadowym lub konkretną kolacją.

Składniki: kubek czerwonej soczewicy, wypłukanej w zimnej wodzie, łyżka klarowanego masła, średnia cebula, 2 ząbki czosnku, dwie łyżki mieszanki curry lub garam masala, 2 pomidory bez skórki, puszka mleczka kokosowego lub szklanka słodkiej śmietanki, sok z cytryny, posiekane listki kolendry lub pietruszki.

Przygotowanie: Na maśle podduszamy drobno pokrojoną cebulę, dwa ząbki czosnku i dwie łyżki mieszanki curry lub garam masala. Gdy cebula będzie miękka, dodajemy drobno pokrojone pomidory. Chwilę dusimy i  dodajemy soczewicę. Całość dokładnie mieszamy i dolewamy puszkę mleczka kokosowego. Jeśli zupa jest za gęsta rozrzedzamy ją wodą. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka. Na koniec potrawę solimy i delikatnie zakwaszamy sokiem z cytryny. Przed podaniem posypujemy kolendrą.

Maja

#JesteśmyDlaWas

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Czytaj więcej OK