„Gastronomik” szkolił jak tworzyć potrawy z gęsiny [ZDJĘCIA]
Krzysztof Szczepaniak wraz z Waldemarem Schroederem oraz niesamowitą Krystyną Lewicką-Ritter najpierw pokazywali jak i na jakie elementy można rozebrać gęsią tuszkę, oraz od czego zacząć gotowanie czerniny – a później wrzucili młodych kucharzy na „głęboką wodę”, bo w taki sposób najlepiej uczy się i zapamiętuję, co ma być, jak i z czym, by zafascynowało smakiem i wyglądem.
Na kulinarny warsztat poszły takie specjały, jak gęsi smalec, tworzenie pasztetu pâté z gęsiej wątróbki, mięsa, warzyw i gruszki jalapeno (podanego później na ugotowanych na parze pampuszkach), wspólnymi siłami powstawał gulasz z gęsiny, gęś faszerowana kaszą gryczaną ze śliwkami oraz nabierano wprawy w konfitowaniu gęsich piersii. Dla młodych gastronomików niemałym zaskoczeniem było to, iż z dwóch, co prawda sporych półtuszek, może powstać tak wiele smakołyków, a nawet jeszcze więcej.
Nad tworzeniem czerniny czuwała Pierwsza Kujawianka RP – pani Krysia, która nie tylko podpowiadała jakich użyć składników i przypraw (sporą ich część przyniosła ze sobą) , ale także dzieliła się swoją bogatą wiedzą na temat kujawsko-pomorskich kulinariów.
Wszystko wyśmienicie się udało i tak samo smakowało. A jak było – zobaczcie na zdjęciach…
Tekst i fot.: Stanisław Gazda