Aktualności

Festiwal gęsiny tym razem w Toruniu

Doroczny festiwal gęsiny odbędzie się w najbliższy weekend, 6-7 listopada, tym razem w Toruniu -  w Centrum Jordanki. Plac na Jordankach w najbliższy weekend zamieni się w największy jarmark gęsinowy w Polsce. Na mieszkańców regionu i smakoszy z całej Polski czekają świeże tuszki, potrawy z gęsiny oraz produkty regionalne i ekologiczne, a także rękodzieło. Dla dzieci przygotowano liczne atrakcje, wśród nich konkursy z nagrodami i projekcje filmów.

Smaczne dania z gęsiną w roli głównej zaprezentują podczas pokazów kulinarnych znani z telewizyjnych programów mistrzowie kuchni. Prezentacje i degustacje odbędą się w sali kameralnej CKK Jordanki. Bezpłatne wejściówki będą do odebrania w namiocie promocyjnym Urzędu Marszałkowskiego w dniu wydarzenia. Dla tych, którzy będą woleli pozostać w domach, wszystkie pokazy będą transmitowneć na żywo na www.czasnagesine.pl.

Harmonogram pokazów kulinarnych

Sobota (6 listopada)

  • 11:00 – 12:00 – Kazik Józefowicz, uczestnik programu MasterChef Junior
  • 12:30 – 13:30 – Jagoda Łaganowska, uczestniczka programu MasterChef Junior
  • 14:00 – 15:00 i 15:30 – 16:30 – Karol Okrasa, kucharz i prezenter programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej

Niedziela (7 listopada)

  • 11:00 – 12:00 – Katarzyna Bujakiewicz, aktorka teatralna i filmowa
  • 12:30 – 13:30 – Katarzyna Bujakiewicz
  • 14:00 – 15:00 i 15:30 – 16:30 – Jarosław Kret, prezenter pogody i dziennikarz telewizyjny

Najlepszym wytwórcom produktów gęsinowych przyznane zostaną tradycyjnie Złote Półgęski. Patronem konkursu, adresowanego do małych firm oferujących przysmaki z gęsiego mięsa, jest marszałek województwa. To prestiżowe wyróżnienie jest cenione wśród hodowców i producentów gęsiny, oznacza najwyższą jakość.

Lokale gastronomiczne z całej Polski wciąż mogą zgłaszać się do akcji ,,Czas na gęsinę”. Jest ona skierowana do restauratorów, którzy wprowadzą do menu gęsinę na co najmniej miesiąc.

Tekst i zdjęcie: Stanisław Gazda

 #JesteśmyDlaWas

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Czytaj więcej OK