
Sicario Food to lokal street food’owy serwujący kuchnię teksańsko-meksykańską. Właściciel i szef kuchni – Piotr Sapożnikow zainspirował się tą kuchnią na początku 2014 roku, a w międzyczasie odbył podróże do Stanów Zjednoczonych i Meksyku, skąd czerpał wpływy kulinarne. Pan Piotr zdobył kilkukrotnie Złoty Widelec i nagrody Food Business Awards oraz „Orła Gastronomii w Bydgoszczy”.
Kuchnia Sicario Food to przede wszystkim świeżość, zdrowie i smak, ale i idee proekologiczne, w lokalu są stosowane bowiem drewniane sztućce i papierowe opakowania. Cała załoga restauracji dba o to, by goście zawsze byli zadowoleni i syci.
Wszystkie dania są tworzone ze składników najwyższej jakości, co daje gościom gwarancję niesamowitego smaku i możliwość wybrania się w kulinarną podróż do Meksyku.
A jeśli chcecie spróbować swoich sił w meksykańskiej kuchni, to poniżej zamieszczamy przepis na „Quesadillę z grillowanym indykiem”:
Co przygotować?
- 1 tortilla pszenna 25 cm
- 100 g piersi z indyka
- 100 g sera cheddar (startego na wiórki)
- 10 g świeżej, posiekanej kolendry
- 20 g cebuli pokrojonej w piórka
- 10 g drobno posiekanego szczypioru
- 1 ząbek czosnku
- 3 gałązki tymianku
- 20 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- paprykę słodką
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
Jak przygotować quesadillę?
Najpierw marynujemy indyka w oliwie, soli, świeżo mielonym pieprzu, papryce słodkiej, tymianku i czosnku, a następnie odstawiamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie, grillujemy mięso, a po przestygnięciu – kroimy w cienkie plastry i przekładamy do miseczki.
Na rozgrzanej do 180°C patelni lub grillu kładziemy tortillę, a na całej jej powierzchni rozkładamy:
- ser cheddar,
- kolendrę,
- cebulę,
- szczypior,
- grillowaną pierś z indyka.
Gdy ser zacznie sie rozpuszczać, składamy tortillę na pół i ściągamy z patelni lub grilla, a następnie tniemy na 4 kawałki i przekładamy na talerz. Możemy udekorować naszą tortillę śmietaną lub wybraną salsa. Smacznego!
Foto: Marek Hanyżewski
Aleksandra Malich
#JesteśmyDlaWas