Aktualności

Z babcinego kredensu, czyli… co się kiedyś w Solcu Kujawskim jadało? Solecczanie stworzą lokalną książkę kulinarną!

W szufladach wielu babcinych kredensów wciąż przechowywane są zeszyty z przekazywanymi z pokolenia na pokolenie przepisami na dania, bez których nie wyobrażamy sobie codziennych obiadów lub rodzinnych uroczystości.

Nie brakuje wśród solecczan osób, które pamiętają dawne czasy, często jeszcze przedwojenne. Czasy dzieciństwa spędzonego w Solcu lub w okolicznych wsiach i potrawy, przygotowywane przez mamy i babcie. Część starszego pokolenia mieszkańców przyjechała do Solca Kujawskiego w czasach powojennych, przywożąc ze sobą smaki dzieciństwa z różnych zakątków Polski.

To właśnie do nich Stowarzyszenie Rozwoju Solca Kujawskiego kieruje propozycję  wspólnego stworzenia  soleckiej książki kulinarnej.

– Prosimy o przesłanie przepisów na dania, które stały się specjalnościami w waszych domach, zwłaszcza na te, które są częścią rodzinnej tradycji. Mogą to być przepisy na zupy, drugie dania, ciasta, desery, przetwory, nalewki… Najciekawsze przepisy zostaną umieszczone w naszej książce i – jeśli autor wyrazi taką wolę – opatrzone jego imieniem i nazwiskiem. A może z jakimś daniem wiąże się zabawna lub wzruszająca historia, którą seniorzy będą chcieli podzielić się z czytelnikami? Jeśli tak, to oprócz przepisu, w naszej publikacji znajdzie się i ta anegdota – informują organizatorzy przedsięwzięcia, dodając iż wszyscy seniorzy, którzy podzielą się  swoimi przepisami, otrzymają bezpłatnie jeden egzemplarz powstałej wspólnymi siłami książki.

Najważniejsze informacje o akcji:

Przepisy (i wspomnienia) należy przesyłać na adres: Stowarzyszenie Rozwoju Solca Kujawskiego, ul. Toruńska 8, 86-050 Solec Kujawski lub mailem: stowarzyszenie.solec@gmail.com. Przesyłamy od 5 do 10 przepisów wraz z nazwą potrawy i jeśli to możliwe, z informacją od kiedy przepis jest w rodzinie i czy wiąże się z nim jakaś historia. Należy podać imię i nazwisko oraz dane kontaktowe (adres i numer telefonu) w celu przesłania bezpłatnego egzemplarza książki oraz na wypadek ewentualnych pytań w sprawie przepisów. Konieczna będzie też zgoda na przetwarzanie danych.

Przepisy można  przesyłać do 31 stycznia 2021 r.

Tekst i zdjęcie: Stanisław Gazda

#JesteśmyDlaWas

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Czytaj więcej OK