Z babcinego kredensu, czyli… co się kiedyś w Solcu Kujawskim jadało? Solecczanie stworzą lokalną książkę kulinarną!


Nie brakuje wśród solecczan osób, które pamiętają dawne czasy, często jeszcze przedwojenne. Czasy dzieciństwa spędzonego w Solcu lub w okolicznych wsiach i potrawy, przygotowywane przez mamy i babcie. Część starszego pokolenia mieszkańców przyjechała do Solca Kujawskiego w czasach powojennych, przywożąc ze sobą smaki dzieciństwa z różnych zakątków Polski.
To właśnie do nich Stowarzyszenie Rozwoju Solca Kujawskiego kieruje propozycję wspólnego stworzenia soleckiej książki kulinarnej.
– Prosimy o przesłanie przepisów na dania, które stały się specjalnościami w waszych domach, zwłaszcza na te, które są częścią rodzinnej tradycji. Mogą to być przepisy na zupy, drugie dania, ciasta, desery, przetwory, nalewki… Najciekawsze przepisy zostaną umieszczone w naszej książce i – jeśli autor wyrazi taką wolę – opatrzone jego imieniem i nazwiskiem. A może z jakimś daniem wiąże się zabawna lub wzruszająca historia, którą seniorzy będą chcieli podzielić się z czytelnikami? Jeśli tak, to oprócz przepisu, w naszej publikacji znajdzie się i ta anegdota – informują organizatorzy przedsięwzięcia, dodając iż wszyscy seniorzy, którzy podzielą się swoimi przepisami, otrzymają bezpłatnie jeden egzemplarz powstałej wspólnymi siłami książki.
Najważniejsze informacje o akcji:
Przepisy (i wspomnienia) należy przesyłać na adres: Stowarzyszenie Rozwoju Solca Kujawskiego, ul. Toruńska 8, 86-050 Solec Kujawski lub mailem: stowarzyszenie.solec@gmail.com. Przesyłamy od 5 do 10 przepisów wraz z nazwą potrawy i jeśli to możliwe, z informacją od kiedy przepis jest w rodzinie i czy wiąże się z nim jakaś historia. Należy podać imię i nazwisko oraz dane kontaktowe (adres i numer telefonu) w celu przesłania bezpłatnego egzemplarza książki oraz na wypadek ewentualnych pytań w sprawie przepisów. Konieczna będzie też zgoda na przetwarzanie danych.
Przepisy można przesyłać do 31 stycznia 2021 r.
Tekst i zdjęcie: Stanisław Gazda
#JesteśmyDlaWas